Най – доброто, което може да даде една майка след раждането на бебето си е – кърменето. Кърмата е най-добрата храна за вашето бебе.

Всички ние от екипа на магазин Касида апелираме майките да кърмят своите бебета.

Кърмене на детето

 

Голяма част от информацията относно кърменето ни е предоставена от:

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”

 

Кърмата е съвършената храна за вашето бебе. Подобно на млякото на всички останали бозайници, човешката кърма е видово специфична – майчиното мляко е резултат от стотици хиляди години еволюция и природата е създала именно него, за да посреща всички нужди на човешките бебета. В нея присъства всичко необходимо, за да бъде единственият източник на енергия и градивни вещества през първите 6 месеца от живота на бебето. Неслучайно много специалисти я определят като „бялата кръв” – подобно на кръвта, кърмата има способността да пренася хранителни вещества, да подпомага развиващия се имунитет на бебето, а също и да унищожава различни болестотворни агенти, с които бебето влиза в контакт. В отделна статия сме се спрели на ролята на кърмата при подпомагане на изграждащия се имунитет на бебето, а в следващите редове ще обобщим само хранителните й свойства.

Независимо от местообитанието на кърмещата майка, нейната възраст, цвят на кожата и начин на живот, кърмата е с относително стабилен състав, който може да се променя в тесни граници. Значителна разлика съществува само между коластрата и зрялото мляко, като коластрата е с по-малко калории, по-малко млечна захар и мазнини. За сметка на това коластрата е в пъти по-богата на белтъчни вещества, които изграждат тялото на бебето, а също и на готови антитела и имунни фактори, които представляват първата пасивна ваксина на бебето, подпомагаща прехода му от стерилната среда на вътреутробното развитие към света, населен с множество микроорганизми. Подобно на разликата между коластрата и зрялото мляко, в хода на отбиването кърмата се променя като състав – постепенно се увеличава концентрацията на белтъчини и натрий, като кърмата става по-солена, а същевременно концентрацията на млечната захар, глюкозата и калия бавно спада, като в хода на отбиването кърмата запазва своята роля на „помощник” на имунната система на детето и постепенно изостава от ролята на източник на хранителни вещества.

хранене, храна, кърмене, раждане