Момче или момиче?

Posted by:

Момче или момиче?

Момче или момиче?

 

Бебе по желание? Възможно ли е още при оплождането да се повлияе на пола? Предлагаме ви информация за достъпните методи и коментар за достоверността им.
Мъжът определя пола
За пола на бебето решаващо е какъв сперматозоид ще оплоди яйцеклетката. Тя съдържа винаги една женска Х-хромозома и ако се оплоди от сперматозоид с Х-хромозома, бебето ще е момиче. Ако обаче сперматозоидът носи Y-хромозома, бебето ще е момче. Статистически вторият вариант е по-често срещан. През първите седмици след зачеването мъжките и женските ембриони са съвсем еднакви. Развитието на половите органи започва едва след седмата седмица на бременността. Важна роля при това играе т.нар. SRY-ген – определен дял от Y-хромозомата. Той отговаря за развитието на тестисите и за продукцията на мъжките полови хормони. На ехограф малката разлика става видима едва след 16-ата седмица на бременността. Еднозначно полът може да се определи при изследване на околоплодна течност или на тъканта, от която се развива плацентата.

Какъв да бъде пола Момче или момиче

Статия за избора на пол

Пол по план?
Съществуват различни домашни средства и няколко медицински метода, чрез които може (така поне се твърди) да се повлияе на пола на бебето. Ще ви запознаем с някои от тях.

Избор на време
В основата му е предположението, че сперматозоидите с Y-хромозома (отговорни за зачеването на момче) плуват по-бързо, затова пък живеят по-кратко от сперматозоидите с Х-хромозома (отговорни за зачеването на момиче). Затова бъдещите родители на момчета би трябвало да правят секс в деня на овулацията, за да могат бързите сперматозоиди да предизвикат оплождане. Ако се желае момиче, сексът да е около два дни преди овулацията, за да могат по-бавните, но по-издръжливи Х-хромозоми да причакат яйцеклетката и да я оплодят.
Затруднение. Наблюдение на температурните криви между два мензеса, за да се определи моментът на овулацията, или многократно правене на тест за овулация.
Процент на успеха. Не е определен.
Оценка. Специалистите не съветват да се практикува секс по план, тъй като проучванията не са потвърдили, че това влияе на пола. При оплождане ин витро се раждат толкова момчета и момичета, колкото и при естественото зачеване.

Диета
Сперматозоидите, съдържащи Х- и Y- хромозоми, “се сортират” от влагалищния секрет. Това предполага откривателят на този метод – френският гинеколог Франсоаз Папа. Той твърди, че с определени храни секретът може да стане кисел (за момичета) или алкален (за момчета).
Затруднение. Строга диета за жената.
Процент на успеха. Недоказуем.
Оценка. Тъй като теорията на Папа не издържа научно доказване, диетата за дете по желание е ненужно изпитание.

Разделяне на сперматозоидите
Спермата се поставя в нещо като центрофуга, в която по-тежките сперматозоиди за момиче се отделят от малко по-леките сперматозоиди за момче. В зависимост от това какъв пол предпочита двойката, съответната порция сперматозоиди се въвежда в матката.
Затруднение. За центрофугиране на сперматозоидите е нужно еякулатът (спермата) да се получи чрез мастурбация. След това спермата се въвежда в матката. Оценка. Голям разход на физически, душевни и финансови ресурси при малки изгледи за успех.

Методът на Ериксън
При този патентован метод, наречен на американския медик Роналд Ериксън, сперматозоидите плуват в епруветка през различни слоеве албумин (белтък в кръвта). На определен етап те се изваждат в зависимост от това дали са нужни сперматозоиди с Х-, или с Y-хромозома.
Затруднение. Мастурбация и въвеждане на сперматозоидите в матката (инсеминация). За прилагането на метода се налага чуждестранните двойки да пътуват до белгийския град Антверпен.
Разходи. €1050 за един опит плюс разходите за пътя. Нужни са средно три опита за забременяване на жената.
Изгледи за успех. 83% за момче, 76% за момиче по данни на института Ериксън.
Оценка. Труден и скъп метод. Възможността за избор не е сигурна.

Микросортиране
По патентован през 1998 г. метод сперматозоидите преминават през сортировъчен апарат, който със значителна достоверност разпознава носителите на Х- и Y-хромозома. След първото разделяне сперматозоидите минават през ултравиолетова светлина. Там носителите на Х- и Y-хромозома светят различно и може да се разпознае дали делът на желаните сперматозоиди е достатъчно голям, за да произведе определен пол.
Затруднение. Мастурбация и инсеминация. Този метод се прилага само в определен институт в САЩ. Чака се 6 месеца.
За забременяване са нужни средно 3 опита.
Изгледи за успех. 92% за момиче, 72% за момче.
Оценка. Труден и скъп метод, без абсолютна гаранция за успех.

Предимплантационна диагностика
Тази методика има за цел да установи наследствени болести още преди зародишът да се е вгнездил в матката. За целта се взема клетка от получения в епруветка ембрион, преди той да се прехвърли в матката. При изследването може да се определи и полът. В някои страни този метод е забранен, в други се прилага само когато при съответната двойка има висок риск от наследствени заболявания, свързани с пола.

Влияе ли позата?
Препоръките за зачеване са стари колкото човечеството. От Древна Гърция идва съветът двойките, които искат син, да правят по-често секс, и то при изгрев слънце. След откриването на свойствата на “мъжките “ и на “женските” сперматозоиди около 1970 г. изригва вулкан от наставления. Изходна точка е предположението, че сперматозоидите се състезават за оплождане на яйцеклетката, но само един е победител. Днес се знае, че яйцеклетката е “ухажвана” от много бързи “плувци”, но тя избира един, който допуска до себе си. Например при секса позата “лъжици” не дава предимство на сперматозоидите, носители на Y-хромозома. Вярно обаче е, че класическата поза (жената отдолу, партньорът отгоре) е подходяща за зачеване – при наклона на матката еякулатът се събира в нея като в съд.

0