На Гости при малко дете

Posted by:

След раждането на детето ограничавайте посещенията на гости. Раждането е повод, който събира роднини и познати, които идват да поздравят родителите и да видят новороденото. В повечето случаи това изпълва родителите с чувство на гордост, но многобройните гости изморяват майката. Възниква въпроса колко гости могат да се приемат? Това зависи от случая. Повечето майки лесно се уморяват през първите седмици в къщи, тъй като току-що са прекарали нещо подобно на операция и в допълнение изпитват последиците на интензивни физиологични промени. Но в случая са по-важни са емоционалните промени, особено при първото бебе

 

За някои хора гостите са удоволствие, защото им действат успокояващо, развличат ги и ги обновяват. За повечето от нас само тесен кръг приятели ни действват по този начин. Съществуват гости, които ни поставят в напрежение и колкото и да ни е приятно да ги виждаме ни уморяват, особено когато не се чувстваме добре. Не винаги майката има достатъчно морални сили, за да се справи с трудностите, свързани с най-важната промяна в нейния живот и това рефлектира върху всички. В тези систуаци лекарят може да й помогне при поставянето на ограничения какво количество гости да приема. В такъв случай тя няма да се чувствува негостоприемна – тя просто ще изпълнява указанията на лекаря. В такива ситуации тя спокойно може да казва на всеки, който се обади по телефона: “Лекарят каза, че от утре мога да приемам по един гост на ден за 15 минути. Можеш ли да дойдеш във вторник около 4 часа?” Това може да се подсили с множество допълнителни причини: тежко раждане, кърмене, бавно възстановяване на силите. На гостите, които идват без предварително обаждане, можете да се каже: “Лекарят не дава да приемам повече от един гостенин на ден, но все пак влез за малко”.

 

Обикновено гостите обичат да си поиграят с бебето. Повечето от тях искат да го вземат на ръце, да го друсат, да го гъделичкат и клатейки глава, непрекъснато да му говорят по бебешки. Някои бебета понасят това, други – не, а повечето са по средата. Майката трябва да поставя разумна граница и да бъде твърда. Това е трудно осъществимо, защото едно от големите удоволствия за родителите е хората да се радват на бебето им. Обаче повечето бебета лесно се изморяват от непознати места и необичайни преживявания. Това проличава и от посещенията в детската консултация.

 

ПОМОЩ ЗА МАЙКАТА

 

Осигуряване на допълнителна помощ. Ако ви е възможно, осигурете някой да ви помага през първите няколко седмици. Ако се опитате сама да вършите всичко и се преуморите, ще се наложи да прибегнете до помощник, и то за по-дълго време. Освен това преумората и депримираното състояние са вредни както за вас, така и за бебето.

Вашата майка или майката на съпруга Ви може да бъде подходящия помощник, но това е в случаите, когато се разбирате с нея. Но ако тя обича да се налага и продължава да ви третира като дете, по-добре е да не бъде около вас през този период. Добре е да имате човек, който знае как да се грижи за бебето, но най-важно е той да ви бъде приятен.

Ако имате възможност, наемете няколко седмици домашна помощница или медицинска сестра. Ако не сте доволни, вие можете да я освободите – нещо, което не можете да направите, ако ви помагат роднини. От една страна, домашната помощница е по-подходяща, защото майката ще може да се грижи, изцяло за бебето от самото начало, но такава трудно се намира. Друго решение на въпроса е една спокойна и приятна медицинска сестра, която ще върши и част от домакинската работа, ще се съобразява с вашите изисквания и ще ви дава възможност да чувствувате, че бебето е ваше. Но ако тя се държи така, като че ли бебето е нейно, и непрекъснато ви критикува, веднага се освободете от нея и потърсете друга по-подходяща.

Наемането на помощник зависи от финансовите Ви възможности, от желанието ви да поемете цялата работа и от вашите сили. С тяхното възстановяване постепенно поемайте все повече от работата. Ако след две седмици все още лесно се изморявате, задръжте помощницата даже и ако това ви затруднява материално. При тези обстоятелства тя не се явява лукс, а необходимост. Ако поемете цялата работа, преди напълно да сте възстановили силите си, това ще ви струва материално и душевно по-скъпо, отколкото ако я задържите за още една-две седмици.

Повечето бъдещи майки се страхуват донякъде от перспективата сами и за първи път да се грижат за безпомощно бебе. Ако вие изпитвате такова чувство, това не означава, че няма да се справите или че непременно трябва да имате медицинска сестра, която да ви научи. Но ако сте в паника, вероятно по-лесно ще се научите с помощта на приятна медицинска сестра или на опитна роднина.

Ако нямате възможност да наемете постоянна помощница, опитайте се да намерите жена, която да идва един-два пъти седмично да чисти и да остава по няколко часа при детето, докато вие сте вън от къщи.

 

Бавачките са благодат за родителите и развиват самостоятелност у детето. Вие и детето трябва добре да познавате бавачката. Тя трябва да бъде разумен човек, на когото можете да разчитате, когато я оставяте вечер при детето. То трябва добре да я познава и обича, защото, в случай че се събуди, ще бъде много изплашено при вида на непознат човек. Ако се налага вашата бавачка да слага понякога детето да спи, вие трябва предварително да сте се убедили в нейната компетентност и любов към децата. Затова нека тя се занимава няколко пъти с детето във ваше присъствие. По такъв начин и детето ще свикне по-добре с нея.

Друго важно условие е да не сменяте повече от една-две бавачки.

 

Възниква обаче върпоса млада или стара да бъде бавачката. Това е повече въпрос на зрелост и самочувствие, отколкото на години. Понякога на четиринадесетгодишно момиче може да се разчита да гледа дете, но неправилно е да очакваме такива качества у всички момичета на тази възраст. Случват се и възрастни жени, на които не може да се разчита, защото са груби или несръчни или не могат да се приспособят към чуждо дете. Някои жени умеят да се справят с деца, други са нервни или неспособни.

За да вървят нещата добре, оставяйте на бавачката бележник, в който сте записали: режима на детето, нещата, които то може да поиска (с неговите думи), телефона на лекаря и на някой съсед – в случай на нужда, ако не може да се свърже с вас, часа за лягане, каква храна сте й приготвили, къде са памперсите и дрехите, как да усили или намали печката и т. н.

Но най-главното е да познавате бавачката и да знаете, че детето й се доверява.

хранене на бебето, кърмене на бебето

0